Η σταδιακή απομάκρυνση από την ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, έχει οδηγήσει σε επιδημική έκρηξη της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Η αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας συνδέεται με την αύξηση της συχνότητας των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου, νοσημάτων που αποτελούν τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας.
Η εκπαίδευση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι σημαντική αλλά και δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη πόσοι πολλοί παράγοντες αλληλεπιδρούν και καθορίζουν τις διατροφικές μας επιλογές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να έχει τη γνώση της σωστής διατροφής, άλλοι όμως παράγοντες (π.χ. οικονομικοί, ψυχολογικοί κ.λπ.) να τον οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές. Σίγουρα όμως, η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγιεινή διατροφή κατά την ενήλικη ζωή αποτελεί πάντα το πρώτο βήμα.
Είναι σημαντικό οι ενήλικες να προσπαθούν να καταναλώνουν:
- 2-3 μερίδες φρούτων και 4 μερίδες λαχανικών την ημέρα.
- 2 μερίδες από ποικιλία γαλακτοκομικών ανά ημέρα.
- 3 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα.
- 2–3 μερίδες από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα. Δώστε έμφαση σε ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο γαύρος, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
- 5–8 μερίδες από ποικιλία δημητριακών καθημερινά (κυρίως ολικής αλέσεως). Από αυτές τις μερίδες, η κατανάλωση πατάτας να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα.
- Μέχρι 4 αυγά την εβδομάδα.
- Ελαιόλαδο ως κύριο λίπος σε όλα τα φαγητά.
- 8–10 ποτήρια υγρών την ημέρα (2–2,5 λίτρα).