Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση οδηγώντας σε επικίνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές, όπως αυστηρές δίαιτες, πολλές ώρες γυμναστικής, εκκαθαριστικές μεθόδους ή υπερκατανάλωση τροφής. Στις Διατροφικές Διαταραχές παρατηρείται λοιπόν έντονη προκατάληψη για το βάρος και το σχήμα του σώματος. Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι στην πραγματικότητα πολύπλοκα ιατρικά και ψυχιατρικά νοσήματα, τα οποία οι ασθενείς δεν τα επιλέγουν και οι γονείς δεν τα προκαλούν.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ομοσπονδία, κατατάσσει τις Διατροφικές Διαταραχές σε 3 είδη:

  • Νευρική ανορεξία
  • Νευρική Βουλιμία
  • Μή αλλιώς προσδιοριζόμενες Διατροφικές Διαταραχές (Other Specified Feeding or Eating Disorder)

Η αντιμετώπιση της διαταραχής βασίζεται στη διατροφική και ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και δεν αφορά απλώς την αποκατάσταση ενός φυσιολογικού βάρους. Οι στόχοι της διατροφικής υποστήριξης είναι η αποκατάσταση της μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού και του σωματικού βάρους, η αντιστροφή των επιπλοκών της διαταραχής βελτιώνοντας την υγεία των ασθενών, η βελτίωση της διάθεσης και η εκμάθηση των βασικών κανόνων σωστής διατροφής.

Στο λεπτό και ευαίσθητο κομμάτι των διαταραχών λήψης τροφής, είμαστε κοντά σας ώστε με τη δική σας συγκατάθεση και την κατάλληλη συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπου κρίνεται απαραίτητο, να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε και τελικά να ξεπεράσετε συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις.

NutriEdition Παναγιώτης Κλειάσιος
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας
TOP