Αύξηση σωματικού βάρους

Η διαδικασία της αύξησης του σωματικού βάρους στο άκουσμα της φαντάζει απλή. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Αφού αξιολογηθεί το ιατρικό ιστορικό, το ιστορικό βάρους, η διατροφική συμπεριφορά του ατόμου, η σύσταση σώματος, εφαρμόζουμε συγκεκριμένες διατροφικές πρακτικές ώστε η αύξηση του βάρους να οδηγεί σε βελτίωση της σύστασης σώματος (βέλτιστη αναλογία λίπους – μυϊκής μάζας). Σκοπός μας είναι η διατροφική εκπαίδευση και η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής με απώτερο στόχο την ομαλή αύξηση του σωματικού βάρους (με έμφαση στον μυϊκό ιστό και τα υγρά).

Ποιες πρωτείνες χρειάζομαι;

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνθέσουν μόνο κάποια αμινοξέα. Επομένως, εάν τα υπόλοιπα (απαραίτητα) δεν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, η πρωτεϊνική σύνθεση περιορίζεται. Έχει αποδειχθεί ότι οι πρωτεΐνες γάλακτος, αυγού και φυσικά του κρέατος και του ψαριού είναι οι καλύτερες πηγές (υψηλή βιολογική αξία) επειδή  περιέχουν διάφορα απαραίτητα αμινοξέα όπως γλουταμίνη, λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη.

 Μόνο πρωτείνες ή και υδατάνθρακες-λίπος;

Ο συνδυασμός των πρωτεϊνών με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά (μικτό γεύμα) φαίνεται ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα στη μυϊκή σύνθεση. Ιδιαίτερα, η ταυτόχρονη παρουσία υδατανθράκων (γλυκόζης) στο γεύμα προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση ινσουλίνης, που με τη σειρά της φαίνεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της υπερτροφίας των μυών. Από τη μία πλευρά ενισχύει την πρωτεϊνική σύνθεση, και από την άλλη εμποδίζει τον πρωτεϊνικό καταβολισμό. Όταν το γεύμα περιελάμβανε πρωτεΐνες –υδατάνθρακες - λίπος,  αύξησε τα επίπεδα των απαραίτητων αμινοξέων κατά 33%, και τον ρυθμό πρωτεϊνικής σύνθεσης κατά 15%, έναντι του γεύματος με μόνο πρωτεΐνες. Ωστόσο,  θα πρέπει να τονιστεί ότι η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης δεν αυξάνει γραμμικά την μυϊκή σύνθεση. Δηλαδή,  αν καταναλώσουμε τη διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών δεν θα έχουμε διπλάσια μυϊκή σύνθεση.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες

NutriEdition Παναγιώτης Κλειάσιος
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας
TOP