Διατροφή στη τρίτη ηλικία

Είναι γνωστό ότι η μακροζωία αποτελεί στόχο μιας υγιεινής διατροφής. Από μόνη της όμως δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται από ψυχική υγεία, αλλά και ποιότητα ζωής σε κοινωνικό, ψυχαγωγικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο. Επομένως, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών, η ενασχόληση με κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ και ο ποιοτικός ύπνος είναι καίριας σημασίας. Επιπλέον, ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και  στην καθυστέρηση των επιπλοκών τους. Η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να προσφέρει ευημερία και μακροζωία

Βασικές αρχές ισορροπημένης διατροφής για άτομα άνω των 65 ετών

  • 2-3 μερίδες φρούτων και 4 μερίδες λαχανικών εποχής σε καθημερινή βάση.
  • 5–7 μερίδες από ποικιλία δημητριακών καθημερινά (κυρίως ολικής αλέσεως).
  • 3 μερίδες από ποικιλία γαλακτοκομικών σε καθημερινή βάση. Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.
  • 3 μερίδες όσπρια την εβδομάδα.
  • 2–3 μερίδες ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα. Δώστε έμφαση σε ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο γαύρος, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
  • 2–3 μερίδες κρέατος την εβδομάδα. Προτιμήστε το λευκό έναντι του κόκκινου κρέατος και, κυρίως, τα άπαχα μέρη.
  • 2-4 αυγά την εβδομάδα.
  • Ελαιόλαδο σε όλα τα φαγητά.
  • 8–10 ποτήρια υγρών την ημέρα (2–2,5 λίτρα).
  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε με σύνεσητρόφιμα και ποτά που περιέχουν ζάχαρη, όπως γλυκά, αναψυκτικά και χυμούς.

Εκτός από την ποιότητα της διατροφής, σημαντικό ρόλο έχει φυσικά και η ποσότητα, καθώς και το ότι οι διατροφικές ανάγκες του καθενός μας επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, τυχόν πρόβλημα υγείας κ.ά. Οι προηγούμενες συστάσεις αποτελούν γενικές οδηγίες για άτομα άνω των 65 ετών, και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει πάντα να εξατομικεύονται.

NutriEdition Παναγιώτης Κλειάσιος
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας
TOP