Διατροφή και υπέρταση

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσο κτλ) και πιστεύεται ότι προσβάλλει περισσότερο από το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού. Μάλιστα όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης των νοσημάτων αυτών. Δυστυχώς, η αυξημένη αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί κάποιο άμεσο σύμπτωμα ώστε να ανησυχήσει κανείς και από τη στιγμή που θα εμφανισθεί προσλαμβάνει το χαρακτήρα χρόνιας κατάστασης.

Οι καπνιστές, οι ηλικιωμένοι, οι άντρες, οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και οι ασθενείς μα σακχαρώδη διαβήτη ή υπερλιπιδαιμία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση. Τα φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης είναι μέχρι 140 mm Hg για τη συστολική (μεγάλη πίεση) και μέχρι 90 για τη διαστολική (μικρή πίεση), ενώ φυσιολογικές τιμές αλλά μεγαλύτερες του 130 και 80 αντίστοιχα θεωρούνται προυπερτασικές. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη βλάβη των αρτηριών και σε καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια.

Μια σειρά αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και στη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης υπέρτασης. Απώλεια βάρους ακόμα και 4-5 κιλών ενισχύει την δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι καλό θα ήταν να χάσετε βάρος μέσω της μείωσης του σωματικού σας λίπους.

Ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής (Δίαιτα Dash) που έχει αποδειχθεί να αντιμετωπίζει την υπέρταση , αποτελείται από μεγάλες ποσότητες δημητριακών, φρούτων και λαχανικών (για ίνες, βιταμίνες και μέταλλα), γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και άπαχο κρέας (για την μέγιστη πρόσληψη πρωτεϊνών χωρίς υπερβολικές ποσότητες κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης). Οι κατευθυντήριες οδηγίες για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων ημερησίως, περιλαμβάνουν

  • επτά έως οκτώ μερίδες δημητριακών και προϊόντων από δημητριακά.
  • τέσσερις έως πέντε μερίδες λαχανικών.
  • τέσσερις έως πέντε μερίδες φρούτων.
  • δύο έως τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά.
  • δύο ή λιγότερες μερίδες άπαχου κρέατος, πρωτεϊνών και ψαριών.
  • τέσσερις έως πέντε μερίδες καρυδιών, σπόρων και οσπρίων ανά εβδομάδα.
  • πρόσληψη νατρίου μικρότερη από 3 g/ημέρα

NutriEdition Παναγιώτης Κλειάσιος
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας
TOP