O σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νοσήματα παγκοσμίως, με σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες μπορούν να μειώσουν όχι μόνο το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα ζωής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαβήτη και σε όλους η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (αναθεώρηση 2015), η διάγνωση του ΣΔτ2 τίθεται όταν υπάρχει τουλάχιστον ένα από τα εξής 4 κριτήρια:
- Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (Α1C) > 6,5% ή
- Σάκχαρο νηστείας ≥126 mg/dl (7,0 mmol/l) ή
- Σάκχαρο 2 ώρες κατόπιν φόρτισης με 75 g γλυκόζης (καμπύλη γλυκόζης) ≥ 200 mg/dl ή
- Τυχαίο εύρημα γλυκόζης ≥ 200 mg/dl σε άτομα με συμπτώματα υπεργλυκαιμίας
Οι στόχοι της διατροφικής θεραπείας για το άτομο με διαβήτη έχουν εξελιχθεί και έχουν γίνει πιο ευέλικτοι και επικεντρωμένοι στον ασθενή. Οι στόχοι του American Diabetes Association (ADA) 2018 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Επίτευξη και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
- Εξατομικευμένους στόχους γλυκαιμίας, αρτηριακής πίεσης και λιπιδίων
- Καθυστέρηση ή πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη.
Πιο συγκεκριμένα:
- Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι καλό θα ήταν να χάσετε βάρος μέσω της μείωσης του σωματικού σας λίπους
- Περιορίζουμε την ολική κατανάλωση υδατανθράκων μέσα στην ημέρα αλλά και στα επιμέρους γεύματα. Αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση ψωμιού, ρυζιού, πατάτας, ζυμαρικών και δημητριακών σε ένα γεύμα
- Προτιμούμε τους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, όπως είναι το πολύσπορο ψωμί, οι σαλάτες και τα λαχανικά, τα ολικής άλεσης ζυμαρικά και δημητριακά, καθώς και τα όσπρια και οι ανάλατοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια)
- Περιορίζουμε τη ζάχαρη, καθώς και τα προϊόντα στα οποία προστίθεται
- Περιορίζουμε τα ζωικά λιπαρά αποφεύγοντας το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το λίπος και την πέτσα στα κρεατικά αλλά και τα προϊόντα στα οποία αυτά περιέχονται
- Περιορίζουμε την κατανάλωση τηγανητών και μεγάλης ποσότητας φυτικών λιπαρών. Για το μαγείρεμα προτιμούμε το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά
- Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας σε φρούτα και λαχανικά
- Αυξάνουμε την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων σε 1-2 φορές την εβδομάδα, οξέων καθώς έχει αποδειχτεί ότι περιορίζουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση Προτιμάτε λιπαρά ψάρια (σκουμπρί ,σαρδέλα, τσιπούρα, σολομό, γαύρο), προσλαμβάνετε καρύδια και προσθέστε λιναρόσπορο στις σαλάτες σας, προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών
- Για την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, αν καπνίζετε προσπαθήστε να μειώσετε ή να διακόψετε πλήρως το κάπνισμα
Ακολουθείστε τις διεθνείς συστάσεις για μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, μέχρι ένα ποτό για τις γυναίκες και μέχρι δυο ποτά για τους άνδρες. Αποφύγετε πλήρως το αλκοόλ σε περίπτωση υπερτριγλυκεριδαιμίας, εγκυμοσύνης και θηλασμού.